En istanbullkväll

Surrealistiskt. Suddigt, svårdefinierat, onamatopoetiskt såtillvida att till och med ordet i sig försätter dina talorgan i ett tillstånd som påminner om ordets lexikala betydelse.

Jag har mer än en gång reagerat på hur människor efter att ha varit med om olika hemskheter ofta använder detta ord för att återberätta sina upplevelser. För att vara ärlig så måste jag nog erkänna att jag lika många gånger kommit på mig själv med att avtrubbat störa mig på ordets torftiga och otillfredsställande roll i förhållande till sammanhanget. Surrealistiskt. Hittade du inget bättre ord?

Men när jag för två veckor sen stod i badrummet och förberedde mig för att ta en dusch förändrades allt. Jag slängde av mig mina kläder för att i ögonblicket de nuddade vid golvet höra en explosion. Surrealistiskt. Inom loppet av en nanosekund möttes vi åter igen då min mentala tunga långsamt snubblade över tre konsekutiva konsonanter. Jag ropade efter min fru. Hon öppnade badrumsdörren och såg lika förvrängd ut som jag kände mig. Tillsammans gick vi till vardagsrummet och såg utanför en rasande mobb på trettio personer som våldsamt sparkade sönder samtliga bilar parkerade på vår gata. Vad hade hänt? Vilka var de? Var någon skadad eller Gud förbjude, död? Jag öppnade fönstret och hörde hur grannarna mellan vårt lägenhetshus och det över gatan diskuterade hejvilt.

– Där ser ni. Terror på våra gator, här, mitt i Istanbul, ropade en man beskyllande.
– Fortsätt ni att skänka donationer till Van. Här har ni eran avkastning, era naiva idioter! Mera militärer österut! fortsatte han ilsket tills han blev avbruten av en äldre kvinna från fönstret under honom.
– Nej! Skicka inte era söner österut! Låt dem inte göra militärtjänsten! Hur ska de kunna vinna i bergen när de inte ens klarar av att hålla gatorna här säkra?

Jag ville säga något. Kritisera, ifrågasätta, bidra, men jag kunde inte. Det var inte min strid, mitt land, men det var ju min gata? Istället satte jag på TV:n för att se om nyheterna kunde förklara vad som just hänt, två minuter innan, på min egen gata. Surrealistiskt.

About Isak Korp

Jag är miljöpartist, svensk med turkisk bakgrund, bosatt i det historiskt kristenjudiska området Kurtulus i Istanbul och tycker att folk borde fokusera mer på att avveckla TV-licensen än Israel.
This entry was posted in Allmänt, Intressant just nu, Turkiet. Bookmark the permalink.

3 Responses to En istanbullkväll

 1. Jerry says:

  Hur kommer det sig att ingen reagerar på Abbas “bikt” i den israeliska TV kanal 2?

  Nämligen Abbas konstaterade att arabvärlden hade fel att avvisa 1947 delningsplan!
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-arab-world-was-wrong-to-reject-1947-partition-plan-1.392560

  Kanske ingen reagerar på bikten för då kan man inte längre “käfta” i bloggarna….

 2. BR says:

  Passar på att önska alla ett riktigt Gott Nytt År

  BR

 3. J says:

  Hehe vilken intressant historia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *