Egyptens blockad mot Gaza

skärptes under den gångna veckan. Gränsövergången mellan Gaza och Egypten har i praktiken varit stängd sedan den israeliska reträtten 2005, med vissa sporadiska undantag. Någon godstrafik förekommer inte, annat än smugglingen genom tunnlar under gränsen. Men förra månaden tröttnade Egypten till slut på den intensiva vapensmugglingen, och började bygga en 30 meter DJUP metallbarriär som skall sätta stopp för tunnlarna. Den uppenbara anledningen är det hot mot Egypten som uppstår om Hamas fortsätter att rusta upp.

Hamas är den palestinska grenen av det Muslimska Brödraskapet, en islamistisk organisation som har haft samband med förövarna* av en lång rad terrorattentat i Egypten. På 1990-talet attackerades den egyptiska turistindustrin med resultatet att turisterna sökte sig till tryggare semesterorter. Turismen är Egyptens näst-största exportindustri, efter Suez-kanalen. Trots att organisationen officiellt avsvurit sig våld, så fortsätter Brödraskapets omstörtande verksamhet att utgöra ett reellt politiskt hot mot den egyptiska statsordningen, och naturligtvis mot den halv-sekulära Mubarak-regimen och dess tilltänkta efterföljare. I Hamas grundideologi är inte bara Israel ett legitimt mål för väpnad kamp, utan också Egyptens nuvarande regim. Ett välbeväpnat Hamas blir således ett hot som kan spilla över från Gaza till Egypten.

De två-tre senaste åren har Iran och Hamas byggt upp en omfattande infrastruktur för vapensmuggling genom Egypten med slutstation i Gaza. Men inte alla vapen kommer ända fram till Gaza – en del blir kvar i Egypten, hos Muslimska Brödraskapet, hos beduinerna i Sinai, hos Hezbollah-operatörerna som infiltrerat landet, hos al-Qaida operatörerna som utförde attentaten i Sinai och hos andra organisationer som sysslar med omstörtande verksamhet och terrror. Nu hoppas Kairo att en järnridå under Philadelphi-leden kan lösa två problem – stoppa Hamas upprustning och samtidigt torka ut vapenrutten genom Egypten.

Men inte nog med en järnridå. Egypten har också tröttnat rejält på de diverse internationella agents-provocateur som ställer till bråk en-route till Gaza. Nu senast har Hamas-sympatisören och mångårige PLO-veteranen MP George Galloway avvisats från landet. Galloway hade samlat ihop en sändning förnödenheter för palestinierna i Gaza. Han tog sig till Jordanien för att därifrån fortsätta till Sinai och vidare till Gaza med sina lastbilar och en hop internationella riff-raff. Hela konvojen körde fast i den realpolitiska leran under en månads tid. Under tiden protesterade palestinierna på sin sida om Gaza-Egypten gränsen genom att inleda eld-strider med egyptiska soldater. En soldat dog. De “internationella brigaderna” blev sedan satta under en cordon sanitaire av Egyptisk kravallpolis i Kairo, och så småningom fick 80 man tillstånd att fortsätta till resans mål. Men i el-Arish valde Galloway att ställa till med gatu-upplopp, med egendomsskador som följd. Kairo fick då nog, och förklarade Galloway persona non grata. Men utöver det, så proklamerade Kairo också att INGA internationella hjälpsändningar kommer att tillåtas genom Egyptiskt territorium i framtiden.

Som tur är för palestinierna, så kan de fortsätta att importera mat, medicin, bränsle och andra förnödenheter från Israel. Ibland händer det naturligtvis att palestinierna beskjuter de israeliska gränsövergångarna med granater, vilket orsakar att övergångarna stängs och de palestinska barnen får lägga sig utan middag. Men som alla vet, så dröjer det bara några dagar tills de israeliska leveranserna kommer igång igen.

Vilken politisk slutsats kan man då dra av det hela? Ja, om vi lyssnar lite på palestinsk och svensk vänster-retorik så blir det så här: Hamas är hjältarna som försöker befria det ockuperade Gaza. Israel är naturligtvis “the bad guys.” Och egyptierna är egentligen ganska hyvens människor, om inte de stygga israelerna hade TVINGAT dem till en massa sat-tyg. Men detta är egentligen inget att bry sig om – vänsterns surr har reducerats till eterbrus som man lätt tar bort med squelch-knappen. Det sorgliga är att palestinierna inte kommer att hitta någon lösning så länge de undgår att identifiera det verkliga problemet. Israel är inte palestiniernas huvudproblem, och inte Egypten heller. Om palestinierna vill ha öppna gränsövergångar och fri handel måste de ta itu med sig själva – och då först och främst sitt ledarskap och sin terrorkultur.

*Uppdaterat 11 jan. Se kommentarerna.

About G. Tikotzinsky

är bosatt i Israel där han verkar som professionell styrelseledamot i börsnoterade och privata företag. Han har en BA-examen i internationella relationer och en MBA-examen. På den politiska höger-vänster skalan identifierar sig Tikotzinsky som oberoende naturvän.
This entry was posted in Antisemitism, Bloggreplik, Intressant just nu, Judeen, Samarien, Gaza - Palestinska Myndigheten. Bookmark the permalink.

21 Responses to Egyptens blockad mot Gaza

 1. Adler says:

  Hamas tillsammans med västerlänningar som Galloway gräver ner palestinierna i en avgrund. De har både Hamas och västerländska aktivister att tacka för egyptiska åtstramningarna.

 2. Ulrika says:

  Visst känns det skönt att Galloway fick sig en torvare:-))
  Till resten säger jag amen!

 3. BR says:

  ” Om palestinierna vill ha öppna gränsövergångar och fri handel måste de ta itu med sig själva – och då först och främst sitt ledarskap och sin terrorkultur”
  Så sant, så sant GT.
  Palestiniernas största fiende har alltid varit dem själva.
  De har aldrig missat en chans att ta fel beslut och göra fel alltifrån inledningen av terrorn i mandatet 1929, samarbetet med Hitlertyskland, vägran att acceptera FN´s delningsförslag 1947 och anfallet på judiska samhällen senhösten 1947, deltagande i alla arabstaternas krig mot Israel,internationell terrorism, Intifador, stöd till Saddam Husseins invasion av Kuweit, lojalitet med ärkeskurken Arafat, namngivande av gator och skolor efter terrorister som mördat ett stort antal civila, den allt genomsyrande antisemitismen i såväl Gaza som på Västbanken

  Det är märkligt att palestinierna har ens ett uns av trovärdighet som samtalspartner kvar i världssamfundet .
  Förklara det, den som kan.
  /BR

 4. Jomsa says:

  Jag är en palestinier som placerar mig till höger på den politiska skalan. Vilken rationell betydelse har vänster retorik för palestinier? Vad binder de samman? Är proisraeler menade att känna sig mer bekväma vid högerretorik?

  Jag är en palestinier från Gaza. Jag är en person som varit där flera gånger och jag är en person som fått se blockaden.

  Jag är en motståndare till korrupta, extrema och facistiska krafter överallt. Jag pekar inte ut andra människor innan jag rannsakar vad jag själv håller på med. Jag är en motståndare. Jag är en motståndare till våld som riktas emot civila. Jag är en motståndare till murar och segregation. Vad i hela friden har detta med vänsterretorik eller vänstertänkande att göra överhuvudtaget?

  Tikotzinsky måste la också vara av den åsikten, eller? Finns det speciella, ickeordinära, specifika fall då det olagliga och orättsliga helt plötsligt är tillåtet?

  En rapport klargör ett antal saker som gör att Tikotzinskys argument i artikeln faller helt och hållet.

  Det är Israel som har huvudansvaret för blockaden. Utan Israels ansträngningar och vilja att utföra denna blockad så hade den inte existerat idag. Sålänge har jag rätt. Han vet det, men han kan inte säga så. Tikotzinsky tillkännager inte dessa faktum att Israell vill uppehålla blockaden och gör allting som går att göra för att det ska bli så. Jag tror inte heller Tikotzinskys nationella tillhörighet och de sociala strukturer han befinner sig emellan åt tillåter honom att göra så. Det skulle bli en lika stor circus som när Roy B. Alterman ställde sig emot Dick Erixon, en väl uttalad och etablerad sionist som dagligen sprider sjuk propaganda till medieflödet. En sionist som ställer sig emot en sionist? Hur kan det gå för sig? Vilken skam!!

  Såhär står det i en rapport skriven av 16 välkända, respekterade och stabila organisationer som finns världen över, som varit med och slagits för mänskliga rättigheter och internationell lag över hela världen, varje dag. Jag vill tacka alla människor som varit inblandade i arbetet som blivit utfört för att rapporten ska existera.

  “Israel retains direct control over all the crossings into
  Gaza, except for Rafah, and determines in detail
  what is and is not permitted into Gaza. Under the
  terms of the 2005 Agreement on Movement and
  Access, Israel also retained indirect control over
  Rafah, which should be used only for the entry of
  people, not for the import of goods. Goods from
  Egypt should enter Gaza via the Kerem Shalom
  crossing located in Israel, stipulates the AMA.”

  “International responsibility
  Israel has the primary responsibility to end the
  blockade. Egypt, the Palestinian Authority and
  Hamas must also play their role. Though the focus
  of this report is on the blockade, we also cite
  examples of how PA-Hamas tensions, and actions
  by both have created additional hardship. The
  people of Gaza have suffered as a result of all these
  governments, at times, failing to uphold their rights.
  We condemn all indiscriminate rocket attacks on
  Israel from Gaza. Israel has the right and obligation
  to protect its citizens. The policy of blockade,
  punishing the entire civilian population of Gaza
  for the acts of a few, is a collective punishment,
  which is unacceptable and violates international
  law. The blockade is also in breach of UN Security
  Council Resolution 1860, and of the Agreement
  on Movement and Access signed by Israel and the
  Palestinian Authority in 2005.”

  Källa:
  http://www.amnesty.org.uk/uploads/documents/doc_20012.pdf

  Läs gärna mer gott folk! För GT har jag bara en sak att säga; försök att vara mer klar om vad som gäller, nästa gång du skriver en artikel så människor kan förstå vad som gäller.

 5. Jomsa says:

  Jag får alltid frågan eftersom jag är palestinier:

  “Hur kommer det sig att Egypten inte öppnar sin gräns mot Gaza eller skickar in förnödenheter?”

  Varför ställer man den frågan till mig? Ställ den frågan till Mubarak, Netanyahu och Obama. Varför ställer du den frågan till
  mig? Tror du jag som palestinier kan påverka vad Egyptierna gör? Skulle vi som palestinier isolera oss själva med mening? Vem är det som kan påverka Egyptiernas handlande?

  Jag säger alltid såhär: Israel behöver lämna Gaza och Västbanken. Punkt. Inget mer sagt. Det kommer minska våldet och det kommer ge Israelerna mer spelrum att andas. Det kommer ge en ökad frihet och rörlighet. Det kommer minska våldet, trycket, inställningen och hela den politiska miljön. Det kommer kosta Israel att lämna i mänskliga liv, jo jag erkänner det, men inte mycket mer liv än vad det kostar om israelerna inte drar sig ut snart. Det ska dock sägas att ett tillbakadragande måste också vara följt av andra goda intiativ från Israels del därför ett slut på ockupationen är inte mer än ett steg i rätt riktning. Egypten stänger ner sina gränser eftersom det kommer starka påtryckningar från USA. Egyptens diktatur har en taskig relation med palestinierna.

  Det har inte med demokrati att göra. Hamas är ett ideologiskt hot emot Egyptens diktatur. Det är ett faktum som jag inte ställer mig emot.

  Problemet i Gaza är isolation. En isolation som inte uppstår utan Västs inblandning. Det är luftrum, havet och
  markgränserna. Allt är stängt och allt det ligger i sionismens intressen som utövar påtryckningar från USA eller är det någon som förnekar det faktum?

  Människor dör på gränsen för att den är stängd och för att de lever i en isolering från omvärlden. Är det inte ockupation?Tänk dig att du lever i ett instängt stockholm. Du kan inte lämna via havet eller använda havet. Du kan inte lämna via luften eller använda luften. Du kan inte lämna via marken. Vad i hela friden ska du göra då? Ska du ta fram boken och börja upplysa samhället som du bor i om hur judarna hade det under Hitlers era? Att göra uppror emot det olagliga är rätt. Det är RÄTT. Isoleringen kvarstår inte för att raketerna faller, utan det är raketbeskjutningen´som håller i sig på grund av isoleringen. Raketbeskjutning uppstod genom isolering och ockupation. Det var inte tvärt om. Minns händelseförloppet. Minns historien. Jag måste försöka se problemet i att isolera ett folk. Det kunde lika gärna varit Israelerna som blev isolerade. Det hade skett uppror där också.

  Isolering resulterar i uppror. Gaza är ett perfekt exempel på mänskligt beteende. Så bör du tänka som humanist och person med mänskliga rättigheter som värde och rätt.

  Mänskligt beteende har vi alla. Tikotzinsky måste inse att skillnaden är faktorer. Det ligger i omgivningen. Det ligger inte i generna på människor. Att judar hade generna för att bli av med sin terrorkultur och palestinierna inte hade det.

  Gaza blev inte på en natt som det är. Israel står skyldigt också för de brott som sker i Gaza.

 6. Jacobi says:

  Bra Skrivit Tiko.

 7. Jomsa,

  Gränsen mellan Gaza och Israel var helt öppen för varor, tjänster och människor åt båda hållen fram till intifadans början 1987. Gränsen började sedan demarkeras och stängas efterhand som det palestinska våldet ökade. När Israel drog sig tillbaka från Gaza 2005 var gränsen öppen för godstransporter och till viss del för människor. Raketbeskjutningen av södra Israel tog ordentlig fart efter reträtten, och blockaden inleddes inte förrän Hamas tog över Gaza år 2007. Orsak och verkan – palestinskt våld leder till att gränsen stängs. Inte tvärtom, för oss empiriker. För palestinska drömmare är naturligtvis vad som helst möjligt.

  Israel håller Gaza under partiell blockad – införsel av mat, medicin och bränsle är tillåten men reglerad.

  Om Gaza är ett perfekt exempel på mänskligt beteende, så ser jag framtiden an med stora farhågor. Att ett helt samhälle hänger sig åt terror, förtryck, antisemitism och politisk förlamning är beklämmande. Jag hoppas verkligen inte att vi människor verkligen är programmerade på det viset. Lyckligtvis finns det många exempel från historien där människor har betett sig betydligt bättre mot varandra och mot sina fiender – ett exempel är judarna under den arabiska blockaden av Jerusalem 1948.

  Amnesty är en hedervärd organisation som borde ägna sig åt politiska fångar och mänskliga rättigheter. Organisationen saknar trovärdighet som politisk, militär eller realpolitisk observatör. Detsamma gäller HRW och många andra människorättsorganisationer.

 8. Frederico says:

  GT

  “Att ett helt samhälle [Gazas befolkning, min anm] hänger sig åt terror, förtryck …”.

  Det här är väl ändå en icke befogad generalisering?

 9. A-K Roth says:

  Måste bara säga: jag uppskattar ditt lugn och sakliga framträdande, GT.

 10. M says:

  Här blandas begreppen. Hamas är visserligen en avläggare av det egyptiska Muslimska brödraskapet ,men det egyptiska Muslimska brödraskapet har sedan länge avsvurit sig terrorism och våld som metod för maktövertagande. Se tex http://www.csmonitor.com/2005/0607/p01s04-wome.html

 11. M,

  Hamas har fortfarande kalifatet på dagordningen.

  Frederico,

  Ett helt samhälle i bemärkelsen alla institutioner, inte alla individer.

 12. M says:

  Jo G.det har du rätt i . Men min kommentar gällde ett faktafel som rörde Muslimska brödraskapet i Egypten. Över 20 procent av ledamöterna i det egyptiska parlamentet tillhör det Muslimska brödraskapet. Alla islamister är inte terrorister. Turkiets premiärminister till exempel, tillhör ett parti med tydliga islamistiska rötter. Du måste ha åsyftat terroristgrupper som egyptiska Islamiska Jihad

 13. M,

  OK.

  Brödraskapet stod för terrorn mot utländska turister i början på 1990-talet, och som jag skrev så har terrorn från deras sida i huvudsak avstannat. Om man så vill, så har de utvecklat den politiska grenen av sin organisation, och lagt den militanta i malpåse. Hur som helst, så har Hamas kvar den militanta pan-islamistiska ideologi som har sitt ursprung i Brödraskapet anno 1980- och 90-talen. Och egyptierna ser ett väpnat Hamas som ett reellt hot, inte bara direkt utan även indirekt som en framskjuten platform för Irans omstörtande verksamhet i området.

 14. M says:

  Nej det stämmer inte, inte formellt i varje fall. Luxorattacken utfördes av Al-Gama’a al-Islamiyya tex Sen kan det stämma att delar av brödraskapet i Egypten har länkar till sådana grupper. Sedan 1970-talet har egyptiska muslimska brödraskapet avfärdat våld som metod. Läs denna artikel från Council on Foreign Relations http://www.cfr.org/publication/9248/

 15. Roy B. Alterman says:

  Det var ett tag sedan jag såg någon som använde det trevliga uttrycket “cordon sanitaire”. Guldstjärna i kanten till Tikotzinsky för den gärningen.

  Uttrycket är ju även relevant och aktuellt i Sverige, med tanke på hur de etablerade partierna har förhållit sig till Sverigedemokraterna. Alltid denna strid om problemformuleringsprivilegiet, en kamp om vem som får bestämma vad och vem som kan betecknas som en sanitär olägenhet. Att Galloway är en sådan visste vi sedan förut. Och ändå har vi (israelerna) behandlat honom på ett civiliserat sätt. Egyptierna kör en mer brutal stil.

 16. Jomsa says:

  Tikotzinsky

  Dina åsikter är alarmerande. Därför det är åsikter och inget annat. Det är inga fakta. Det är även mer.

  Det som verkligen visar att du blivit fylld av Israelisk propaganda mer på den senaste tiden, är inte bara din totala ignorans mot Israels olaga handlande genom hela det händelseförlopp som du själv beskriver, utan också din totala ignorans mot det moraliska felandet som Israel står skyldigt till. Det finns för dig en lagbok och regler. Med rätt vänner i ryggen och med makt kan din lagbok och dina regler ge för stort spelrum för olagliga skeenden.

  Det är kanske så du funkar Tikotzinsky, som en maskin. Det som står skrivet i din historiabok är det som gäller. Det som står skrivet i din lagbok är det som gäller. Det är endast fel om det bryter emot lagen eller reglerna. Hur du ger dig själv spelrummet att tolka regler och böja på regler har mindre betydelse. Den som ägnar sig åt sådant tänkande ägnar sig bara åt moraliskt flabbel.

  Dagen då det som slår palestinierna, slår dig, kommer du glömma lagboken och börja resonera själv. Du kommer slåss precis som vi gör, för din rätt.

  Dina fördomar och dina faktiskt ganska rasistiska tankar om Palestinier visar slutligen kanske mest vad jag menar med din totala ignorans. Vi vill ha fred mer än hela det Israeliska folket. Det är vi som demonstrerar för fred. Det är ni som demonstrerar för krig.

  För två år sedan brukade du läxa upp mig för jag inte var kunnig nog. Du brukade be mig att springa till min lärare och håna honom bara för jag inte kunde tillräckligt.

  Jag har sprungit tillbaks till min lärare.. och jag har lärt mig mer.. Den tiden då du kunde avfärda mig som en slags snorunge är över. Tiden har kommit för dig att vara ärlig Tikotzinsky.

  Eftersom jag lärt mig mer, så har jag insett mer, vilken fara Israel faktiskt har varit, är och har potentialen att bli..

 17. M,

  Som ökänd faktaterrorist är jag naturligtvis mån om att mina egna artiklar skall vara felfria. Du verkar ha rätt i att jag satte egyptiska grenen av brödraskapet med the usual suspects för attackerna på 1990-talet, trots att de “bara” hade bidragit moralsikt och eventuellt logistiskt stöd. Jag uppdaterar artikeln.

 18. Jomsa #16,

  Du är välkommen att precisera exakt vilka fakta du anser vara felaktigt angivna.

  Vad gäller moral, så omfattar mina artiklar inte det begrepped. Jag är empiriker, och sysslar med fakta, hypoteser och slutsatser. Ibland skriver jag också om åsikter, även om det är sällan. Moral är för stort för mig. Du får gärna diskutera moral här, men det finns säkert bättre bloggar som är mer filosofiskt inriktade än al-hamatzav.org.

 19. Ofer Maimon says:

  Jomsa

  Det vore intressant att höra vilka fakta det är som du bestrider?

  Du anser att Israel ska dra sig tillbala från Gaza och Västbanken. Israel har redan dragit sig tillbaka från Gaza. Resultatet blev ett raketregn mot Israel vilket till slut tvingade Israel till ett våldsamt försvarsangrepp. Ett villkorslöst tillbakadragande från Västbanken skulle resultera i exakt samma sak, fast i mångdubblad skala. Jag är absolut motståndare till en Palestinsk stat i nuläget just av det skälet. En Palestinsk stat nu skulle bli ett palestinskt Somalia som skulle skörda otaliga dödsoffer, främst palestinska.

  Frågan om “vänster” handlar om att det primärt är den europeiska vänstern som gör drängtjänst i den palestinska propagandamaskinen. Men självfallet står det dig fritt att vara höger och göra detsamma. Inte en siffra rätt alltså. Men du är inte ensam, Carl Bildt kan med knapp nöd dölja sin djupa illvilja mot Israel, så där borde du ha en del inspiration att hämta. Beträffande Egypten så vill de inte ha med Gaza att göra av det enkla skälet att de har fullt tillräckligt med sina egna islamister.

 20. Jomsa says:

  Ofer Maimon

  Du visar återigen för alla hur du tänker. Med det sagt behöver jag inte ens tillägga något. t

  tackar för att du deltagit i debatten.

  Tikotzinsky

  Jag återkommer! Lovar

 21. Ofer Maimon says:

  Comitis

  Jo, jag hajade inte att det var du, borde känt igen blandningen av välformulerade tankar, faktablindhet och en ung mans självgoda rappakalja. Lycka till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *